Backend, bir yazılımda kullanıcıların görmediği kısımların tümüdür ve ana sistemdir. Örneğin, bir site içerisinde yazı okuyorsunuz ve siteye baktığınızda birçok şey görüyorsunuz. Fakat gördüklerinizin aksine, sitenin sistem düzeneğini geliştiren ve gerekli yazılımsal geliştirmelerin yapıldığı kısım; Backend’dir.

 Bir yazılımı kullanırken, görmüş olduklarınızın haricinde; o yazılımın meydana getirilmesinden işleyişine kadar, Backend Developer ilgilenir. Bu konuda hazırlanmış olan her bir kısmı, yazılımın Backend kısmına girer. Yazılıma dair görülenler ise, tam ters köşesi olan Frontend’tir.

 Backend’i tıpkı bir film gibi düşünmek mümkündür. Filmde oyuncular, Frontend kısmında yer alırken; filmi oluşturan diğer ekip ise, Backend kısmında yer almaktadır.

via Gfycat

 Backend Yazılımlar

 Web yazılımı ya da bilgisayar yazılımı fark etmeksizin artık yazılımların büyük çoğunluğu katmanlı olarak geliştirilmektedir. Bir programın hangi programlama diliyle yazılacağını bulmak, Backend yazılıma girmektedir.

 Yazılımın programlama dilleriyle meydana getirilmesi ile bir veritabanına bağlanması gibi işlemlerin tümü Backend yazılıma girer. Backend kısmı, sistemin ana kısmını oluşturur. Fakat kullanıcılar tarafından görülen kısım ise, Frontend kısmı olacaktır.

 Backend Developer Ne İş Yapar?

 Backend Developer, önüne getirilen projeyi düşünen ve proje için gerekli programlama dillerine karar veren kişidir. Bir nevi, Backend Developer’a; işin çalışma mantığını şemaya döken ve de sistemi hazırlayan kişi, denilebilir. Backend Developer’ın işi, tamamen arka sahnededir.

Backend Developer, yazılımlarda sistemsel ve fonksiyonel olarak gerekli olan tüm her şeyi hazırlamaktadır. Daha sonra bu aşamadan sonra, iş; yazılımın kullanıcıya görsel olarak sunulabilmesi için Frontend Developer’a aktarılır. Frontend developer, en sonunda; yazılıma bir tasarım giydirerek görsel açıdan düzenler. Yazılımın, kullanıcı için tam ve de anlaşılabilir bir bütün hâline gelmesini sağlar.

 Kimi yazılımcılar, yalnızca Backend çalışma potansiyeline sahip iken; kimi yazılımcılarsa, tüm yazılımı yapabilir. Yani bir yazılımın, hem Backend bölümünde; hem Frontend bölümünde görev alan yazılımcılar da bulunmaktadır. Bu tür yazılımcılar, süreç boyunca işin tamamını kendi başına meydana getirebilmektedir.

 Yazılımcılar, çoğunlukla belirli bir alanda uzmanlaşmış olsa da; süreci bir bütün olarak görmektedir. Farklı alanlarda bilgi sahibi olunması, eksik olan bir durumu görmek ve iş bütünlüğü açısından önemlidir.

yazan : Barış Doğan Sütçü
5 1 vote
Article Rating