İlk kez Google’ın 2017 I/O developer konferansında tanıtılan Flutter, Google tarafından geliştirilen uygulama geliştirme aracı (SDK) dır. Açık kaynak kodlu bir mobil uygulama geliştirme aracı olup, geleneksel android ve ios uygulama geliştirme yöntemlerinden farklı özellikleri bulunmaktadır. Flutter ile uygulamada yapılan bir değişiklik hot reload özelliği ile hızlı bir şekilde görebilir.Derleme için uzun süre beklemeye gerek yoktur. Flutter ile yazılan birçok uygulama en ünlü markaların mağazalarında yerini almış durumdadır. Bunlardan biri de E-ticaret devi olan Alibaba‘dır.

Flutter ile güzel uygulamalar geliştiren organizasyonların listesi

Flutter’ı Nasıl Öğrenebilirim?

 Tamamen ücretsiz olan Flutter’i kullanarak her iki platformda istenilen uygulamalar geliştirilebilir Zamandan ve paradan tasarruf sağlayan bir uygulama geliştirme aracı olup Android ve iOS platformlarına uygun başarılı uygulamalar tasarlanabilir.  Herhangi bir programlama tecrübeniz olmasa da Flutter’i öğrenebilirsiniz. Dart programla dilini kullanan Flutter’i öğrenmek için sade bir dil olan Dar’ı biraz incelemek yeterlidir. Android için Java ya da Kotlin, iOS için de Swift ya da Objective-C dilini öğrenmenize gerek yok. Google, SDK’yı çıkarırken uygulamanın her iki platformda verimli çalışmasını hedeflemiştir. Performans konusunda son derece başarılı olan Flutter’le increment uygulamasını çalıştırmak sadece 10 saniye sürmektedir. Flutter’le hazır gelen birçok ekran aracını sıfırdan kodlamaya gerek kalmadan kullanıcı arayüzü oluşturulabilir. Google tarafından hazırlanan ücretsiz bir kurs olan Build Mobile Apps with Flutter – Udacity ile Flutter konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Kursta;

  • iOS Geliştiricileri
  •  Android Geliştiricileri
  • React Geliştiricileri
  • Xamarin Geliştiricileri

ve Web Geliştiricileri için oldukça öğretici ve açıklayıcı dokümanlar hazırlanmış.

Etkileyici Arayüzler Tasarlama Olanağı

Flutter’ın Hedefleri

 Flutter hedefleri; fast development, Expressive, beautiful UIs ve Modern, reactive framework olarak 3 ana başlıkta inceleniyor.

 Fast development hedefi: Hızlı bir şekilde yeniden yüklen, yine hızlı ve kolay bir şekilde deneme yapılan, kullanıcı arayüzü oluşturma ve yeni özellikler eklemeye yardımcı olan Flutter, hataları daha hızlı bir şekilde gidermeye de yardımcı oluyor. IOS ve Android uygulamalarda; donanım, emülatör ve simülatör üzerinde son derece hızlı çalışıyor.

 Expressive, beautiful UIs hedefi: Android Materyal Tasarımı ve Cupertino (iOS-flavor) widget’larına sahip olan Flutter, platform farkındalığı ve zengin hareket API’leri ile kullanıcıları memnun ediyor.

 Modern, reactive framework hedefi: UI(User Interface)’nin mükemmel bir şekilde geliştirildiği Flutter; modern reaktif ve kullanışlı olup zengin bir platforma, düzene ve temel widget setine sahiptir. 2D, animasyon ve efektlerde tüm zorlukları güçlü ve esnek API’lere sahip Flutter’le çözmek son derece kolaydır

 Fast Development

 Cross-platform mobil uygulamalar geliştirmeye olanak sağlayan Flutter, Dart programlama dilini kullanan bir frameworktür. Hem Android hem de iOS’a odaklanarak uygulama geliştirmeyi sağlar.

 Hot reload özelliği ile geliştirilmekte olan uygulamada yapılan değişiklikler saniyeler içinde test edilebilir. Android Studio ile çalışanlar en ufak değişikliği test etmek için oldukça uzun bir süre beklemek zorunda kalırken, Flutter hot reload özelliği ile bu süre saniyeler içerisinde gerçekleşmektedir.

 Geliştirilmiş UI özelliği ile uygulama ekranı katmanlara bölünebilir. Böylece geliştirici uygulamanın tüm görünümüne hakim olunur. Kullanılabilecek birçok farklı widget ile uygulama zenginleştirilebilir. Aynı zamanda bu katman elementleri kolayca animasyon haline getirilebilir.

 Native performansı özelliği ile Flutter yüksek performans sergiler. Stateless Widget, sayfa içinde bulunan durumu değişmeyecek Widget’ları içermektedir. Stateful Widget’te, İçine yazı ve görsel eklenebilir. Veri göndermek için kullanılan formlar ise dinamiktir.

 Flutter’de birşeyler yazarak mantığını daha iyi anlayabilirsiniz. Flutter Resmi Sayfası: https://flutter.io yu inceleyebilir, flutter SDK’ yı indirerek kurulumu yapabilirsiniz.

Yazar : Barış Doğan Sütçü
5 1 vote
Article Rating