SEO kelimesi İngilizce “Search Engine Optimization” ifadesinin baş harflerinden oluşur ve Türkçe karşılığı “Arama Motoru Optimizasyonu”‘dur. SEO çalışması sitelerin arama motoru aramalarında üst sıralara çıkmasını sağlayan bir çalışmadır. Peki e ticaret sitelerinin seo yönetimi nasıl olmalıdır.

 E-Ticaret Sitelerinde SEO Yönetimi

 E-ticaret çok büyük hacme sahip bir sektördür. Günümüzde, işletmenin büyüklüğü fark etmeksizin, büyümek isteyen her işletmecinin bir e-ticaret sitesi sahibi olması zorunlu hale gelmiştir. Geleneksel pazarlama yöntemlerin yanı sıra online pazarlama stratejileri de markaları geliştirmek için göz ardı edilmemesi gereken stratejilerinden biridir. E-ticaret işletmelerinin yardımına bu noktada SEO çalışmaları koşmaktadır.

 E-ticaret sitelerini ön plana çıkarmak için yapılması gereken SEO çalışmalarından en önemlileri şöyledir:

 – Anahtar Kelime Araştırması

 – Anahtar Kelime Matrisi

 – Site İçi Optimizasyon

 – Yapılandırılmış Veri

 – Kopya Sorunu

 – Stok Dışı Ögeler

 – Sayfalandırma

 – Site Hızı

 – Mobil

 1- Anahtar Kelime Araştırması

 Müşterilerin araştırma, karşılaştırma ve satın alma adımlarında kullandıkları kelimeler, en fazla dönüşüm potansiyeline sahip olan anahtar kelimelerdir. E-ticaret firmaları, bu anahtar kelimelerden oluşan bir liste oluşturmakla SEO çalışmalarına başlayabilir. Ayrıca anahtar kelime araçlarından destek alarak bu listeleme işlemi çok daha kısa sürede yapılabilir. “Rank Tracker” gibi kelime kombinasyonu oluşturma özelliğine sahip uygulamaları kullanarak anında uzun kuyruklu anahtar kelimeler elde edilebilir.

 2-Anahtar Kelime Matrisi

 Anahtar kelime parçalama olarak da ifade edilen bu kavram, sitede birden fazla sayfanın aynı anahtar kelime ile odaklanması anlamına gelmektedir. Arama motoru sonuç sayfasında aynı sorguyu hedefleyen bu sayfalar sıralama açısından birbiriyle rekabet edecektir.

 3- Site İçi Optimizasyon

  Ürün sayfaları için başlık, meta açıklama ve H 1 şablonları oluşturmak gerekir. Örneğin “<ürün adı> satın al – ” kalıbı tüm ürün sayfalarında kullanılabilir. Bu örnekte <ürün adı> kısmı  her sayfada farklı olacaktır. Benzer düzenlemeyi H 1 etiketleri ve açıklamalar için de gerçekleştirmek gerekir. Başlıklar ve meta açıklamalar arama motoru sonuç sayfasında görünmektedir. Bu nedenle harekete geçirici mesajları kullanarak sonuçlardaki tıklanma oranını yükseltmek mümkün olabilir.

4- Yapılandırılmış Veri

Schema biçimlendirme kodlarını siteye yerleştirerek arama motorlarının kullanıcıya daha bilgilendirici sonuçlar sunması sağlanabilir.

Schema tarafından desteklenen yüzlerce biçimlendirme bulunmaktadır. E-ticaret siteleri için özellikle ürün şeması ve değerlendirme şeması biçimlendirme türleri çok önemlidir. Schema biçimlendirmeyi uygulandıktan sonra arama sonuçlarında sitenin değerlendirme derecesi, fiyat ve stok durumu, potansiyel ziyaretçilere bilgi verecektir.

5- Kopya Sorunu

E-ticaret siteleri için kopya içerik büyük problem oluşturabilir. Site içi kopya problemi, sitede birden fazla sayfanın aynı içeriğe sahip olmasını ifade ederken, site dışı kopya problemi, kullanılan içeriğin internette pek çok farklı sitede yer alması durumudur. 

6- Stok Dışı Ögeler

E-ticaret mağazasında zaman zaman belirli ürünlerin stok dışı kalabilir. Hatta bazı ögelerin satış dışı kalması söz konusu olabilir. Bu sorunu SEO ile çözmek için ürünlerin yeniden temin süresini belirtmek, ürünler temin edilebilir olduğunda ziyaretçilere bildirim göndermek, ziyaretçilere ön sipariş imkanı tanımak ve benzer ürün listeleri oluşturmak, yapılabilecekler arasındadır. 

7-Sayfalandırma

Bir içeriği birkaç sayfaya ayırmak için başvurulan kullanışlı yöntemlerden biridir. E-ticaret sitesinde sayfalandırma çalışması, birbiriyle örtüşen içerik oluşturmaya yardımcı olabilir. Eğer sitede sayfalandırma çubuğu varsa ve numara içeriyorsa, bunlar ziyaretçiler tarafından tıklanarak sitede geçirdikleri zaman uzatılabilir.

8- Site Hızı

Site hızı E-ticaret siteleri son derece etkili bir sıralama faktörüdür. Yavaş bir site kötü kullanıcı deneyimi anlamına gelir. Kötü kullanıcı deneyimi de daha düşük satış demektir. 

9- Mobil (Responsive)

Google’ın arama trafiğinin %50’si mobilden sağlanmaktadır. Tüketicilerin %60’a yakını, satın alım kararını mobil cihazlarından vermektedir. Bir e-ticaret sitesi bu büyük kitleyi göz ardı etmemeli, siteyi farklı mobil kanallara uyumlu şekilde dizayn etmelidir.

Responsive olmazsa olmaz.
0 0 votes
Article Rating