2009 yılında Joyent firma çalışanı Ryan Dahl tarafından geliştirilmeye başlanan node.js, bir Javascript Runtime platformu olup kullanımı ücretsizdir. Web tarayıcıları olmadan da her yerde çalışabilir. Google tarafından geliştirilen V8 javascript motoru üzerinde çalışır. 

Node.js Ne İşe Yarar?

Node.js, bir yazılımın arkayüz ve önyüz kodlarını aynı anda ve aynı dilde yazmanın en kolay yoludur. Eşzamansız yani asenkron yapısı ile veritabanlarına ya da Internetteki çeşitli servislere istek yapıp beklemeye gerek yoktur. Node.js, istekleri tek-tek değil paralel olarak yapar ve anlık olarak istekler hızlı bir şekilde işlenir. 

Modüler kod yazmayı teşvik eden Node.js ile kod yazmak adeta lego parçalarını birleştirmek gibidir. Binlerce açık kaynak paketi olan NPM’nin irili ufaklı modülleri karıştırılarak kullanılabilir.
Node.js ekosistemini kullanmayan yok gibi. Startup çalışanlardan büyük şirketlere kadar hemen herkes node.js kullanıyor. Google, NASA, Apple, IBM, Microsoft, Pinterest, Netflix ve PayPal bunlardan sadece birkaçı.

Node.js Özellikleri Nelerdir?

Açık kaynaklı yani kullanımının ücretsiz olması, olaylara dayalı olması ve asenkron olması en önemli özellikleridir.

Çok hızlı ve ucuz maliyetli olması da node.js özellikleri arasındadır. 
NPM (node package manager) paket yönetim sistemine sahip bir platform olarak sürekli gelişen ve ihtiyaçlara en etkili şekilde cevap veren bir yapıdadır.
Eşzamanlı bağlantıları hızlı ve etkin şekilde işlemektedir.
Client ve server tarafında aynı dili kullanmanın kolaylıklarına sahiptir.
MongoDB gibi veritabanı kullanıldığında istemci ve sunucu tarafında yüzde 100 JavaScript kullanır.

Node.js Çalışma Mantığı

Node.js; Javascript tabanlı scriptleri yorumlayan ve çalıştıran, node.js backend tarafında çalışan, hızlı, ve ölçeklenebilir network uygulamalarını geliştirmeyi sağlayan bir platformdur. Node.js olay bazlı yapısını Event loop (Olay Döngüsü) adı verilen bir işlemle yapıyor. 

Olaya dayalı bir uygulama olan node.js, değişkenleri başlatarak işlevleri bildirir ve olayların gerçekleşmesini bekler. Uygulamada olayları dinleyen ve sonrasında bu olaylardan birinin tespit edilmesi durumunda geri arama işlevini tetikleyen bir ana döngü vardır. Olay işleme gözlemci modelinde olup uygulamada olayları dinleyen işlevler “gözlemci” olarak çalışır.
250.000 civarı NPM paket sayısı ve modüler yapısı ile hemen her işi hallederken, aynı anda birden fazla kullanıcıya takılmadan cevap verebilir.

5 1 vote
Article Rating